Sunt activ

Exercițiile fizice și diabetul

 

Indiferent de tipul de diabet pe care îl aveți, activitatea fizică regulată este foarte importantă pentru starea de sănătate. În cazul pacienților care fac terapie cu insulină este important să echilibrați dozele de insulină cu cantitatea de carbohidrați și cu exercițiile fizice făcute – chiar dacă faceți doar curățenie în casă sau grădină.

Planificarea și cunoașterea modului în care organismul răspunde la exerciții vă poate ajuta să vă țineți glicemia la un nivel normal.

Nivelul de glucoză din timpul exercițiilor depinde în funcție de:

  • Nivelul de glucoză înainte de a începe activitatea fizică
  • Intensitatea și durata activității
  • Schimbările care le-ați făcut în cazul dozelor de insulină administrate.

Câteodată pacienții pot suferi o reducere a valorilor glicemiei în timpul sau după exercițiile fizice așa că este foarte important să vă monitorizați glicemia  și să luați măsuri de prevenție în cazul în care apare hipoglicemia (glicemia scăzută).

Pentru a învăța modul în care va afectează glicemia diferitele activități fizice, trebuie să monitorizați nivelul de glucoză înainte, în timpul și după respectiva activitate.

De exemplu, activitatea fizică intensă poate însemna că trebuie să scădeți doza de insulină administrată sau să mâncați mai mulți carbohidrați decât în mod normal înaintea începerii exercițiilor. Anumite activități pot duce la scăderea rapidă a glicemiei.

Dacă nivelul de glucoză tinde să fie scăzut înainte de a începe o activitate fizică, luați o gustare înainte să începeți și încercați să aveți la îndemână o gustare care vă poate ridica glicemia în caz de nevoie (sau bucăți mici de glucoză). Poate dura ceva timp până să vă obișnuiți și să învățați cum să mențineți un nivel normal al glicemiei în timpul activităților fizice. Este bine să vă sfătuiți și cu doctorul curant pentru a vă asigura că nu vor exista probleme.