INFORMAȚII GENERALE

Ce este diabetul de tip 2?

 

Diabetul de tip 2 este forma mai răspândită a bolii. În cazul acestei afecțiuni, organismul nu folosește insulina într-un mod optim (insulino-rezistent). La început, corpul eliberează mai multă insulină pentru a recupera dar în timp,acesta nu mai poate face față și nu poate elibera destulă insulină pentru a menține nivelul de glucoză din sânge normal.

În cazul diabetului de tip 2, inițial anumite organe opun rezistență la insulina eliberată de pancreas, și în timp nici nu se mai eliberează destulă insulină pentru a menține nivelul glucozei.

Când nivelul glucozei din sânge crește, nu mai poate fi utilizată de celule și țesuturi, apar două probleme: celulele nu pot furniza energia necesară pentru funcționarea normală a organismului iar în timp, nivelul mare de glucoză poate afecta rinichii, ochii, nervii sau inima.

 

Ce este pancreasul?

 

Pancreasul este un organ localizat în abdomen. Acesta face parte din sistemul digestiv și produce enzime și hormoni care ajută la digestia alimentelor. Pancreasul are de asemenea și o funcție endocrină deoarece secretă și doi hormoni antagoniști, insulina (reduce valorile glucozei din sânge) și glucagonul (care este un hormon hiperglicemiant -crește nivelul glicemiei când acesta este prea scăzut).

 

Ce este insulina?

 

Insulina este un hormon produs de pancreas cu rolul de a controla nivelul de glucoză (“zahăr”) din sânge.

După masă, nivelul glucozei din sânge crește. În acest moment, pancreasul secretă insulină care este necesară pentru a ușura pătrunderea glucozei în  diferite celule și țesuturi care o vor transforma în energie necesară proceselor care asigură funcționarea organismului. Glucoza este principalul combustibil al organismului.

În cazul pacienților cu diabet, organismul își pierde capacitatea de a transforma glucoza în energie deoarece prin lipsa insulinei glucoza nu mai poate pătrunde în celulă.

Insulinoterapia este termenul medical folosit pentru tratamentul cu insulină.

Insulina este un tratament biologic administrat prin injecție subcutanată.

 

 

Din ce este produsă insulina pe care o folosim?

 

Mai demult, până în anii ’70, preparatele de insulină erau obținute din pancreas animal – porc sau vită.

Ulterior (anii ‘80) au apărut insulinele umane clasice – aproape identice ca structură cu insulina produsă de pancreasul uman dar cu acțiune puțin diferită.

În ultimii ani au apărut tipuri noi de insulină – analogii  de insulină – fabricate prin tehnologie modernă (biotehnologie). Aceste produse au acțiune foarte apropiată de insulina secretată de pancreasul uman.

În momentul de față folosim pentru tratament insuline umane și analogi de insulină.

Acest tip de tratament nu poate fi administrat pe cale orală, deoarece enzimele din sistemul digestiv o pot distruge.

Există trei feluri de insuline:

1. Insuline bazale (insuline cu durată lungă de acțiune) -  se dau o dată sau de două ori pe zi și au rolul de a menține cât mai constant nivelul glicemiei pe parcursul întregii zile.

2. Insuline rapide sau prandiale (insuline cu durată scurtă de acțiune) - acele tipuri de insulină care scad repede glicemia. Ele se folosesc, în principal, atunci când mâncăm dar şi atunci când, pur şi simplu, dorim să reducem valorile mari ale glicemiei.

3. Insuline premixate – se dau de obicei de două ori pe zi (foarte rar de trei ori), înainte de micul dejun și cină și sunt amestecuri de insuline bazale și rapide în diferite proporții.

 

Ce este glicemia?

 

Glicemia se referă la nivelul de zahăr (glucoză) din sânge. Este foarte important ca pacienții să monitorizeze nivelul glicemiei regulat pentru a preveni complicațiile ce pot apărea în cazul în care glicemia este prea mare sau prea mică. Există mai multe tipuri de aparate pentru a măsura glicemia. Doctorul specialist vă poate sfătui ce tip de aparat este mai bun pentru situația dumneavoastră.

În cazul în  care nivelul de glucoză din sânge este foarte scăzut se numește hipoglicemie iar în cazul în care nivelul de glucoză este crescut se numește hiperglicemie.

 

 

Ce sunt corpii cetonici?

 

Atunci când corpul nu poate să ardă glucoza din sânge, acesta arde grăsimile, proces în urma căruia apar niște substante chimice numite corpi cetonici. Acest lucru se întâmplă atunci când este prea puțină insulină pentru cantitatea de glucoză din sânge. Posibile cauze: infecțiile, stresul, anumite afecțiuni, febra, omiterea sau administrarea unei doze prea mici de insulină, nerespectarea porțiilor de mâncare, depozitarea necorespunzătoare a insulinei.

Fără un tratament corespunzător, nivelul corpilor cetonici crește și poate apărea Cetoacidoza diabetică. Aceasta este o afecțiune serioasă ce necesită internare de urgență.