Complicații

       Diabetul de tip 2 poate fi ușor ignorat în special în stadiul de început când vă simțiți bine. Însă diabetul afectează organe vitale cum ar fi: inima, vasele de sânge, nervii, ochii și rinichii. Controlând nivelul de glucoză din sânge puteți preveni aceste complicații.

  • Afectarea inimii și vaselor de sânge: diabetul crește mult riscul de  a dezvolta diferite boli cardiovasculare: îngustarea arterelor (ateroscleroza), boala coronariană ischemică care se manifestă prin: dureri în piept (angina), infarct miocardic, accident vascular cerebral, și tensiunea arterială crescută. La bărbați poate apărea disfuncția erectilă.
  • Afectarea nervilor (neuropatie): Neuropatia este o complicaţie cronică ce afectează nervii, cel mai frecvent  de la nivelul picioarelor, dar şi din alte teritorii, inclusiv de la nivelul organelor interne. Este cea mai frecventă complicaţie a diabetului. Manifestările apar de obicei la ambele picioare. Primele teritorii afectate sunt cele periferice – descrise ca fiind “în şosetă” sau “în mănuşă”. Prezenţa neuropatiei determină creşterea riscului apariţiei ulceraţiilor şi a amputaţiilor. Afectarea nervilor tubului digestiv pot determina grață, diaree sau constipație.
  • Afectarea rinichilor (nefropatie): rinichii au milioane de vase mici de sânge. Diabetul poate afecta aceste vase și în timp poate duce la insuficiență renală și dializă.
  • Afectarea ochilor: diabetul poate distruge vasele de sânge de la nivelul retinei(retinopatie diabetică) ceea ce poate duce la orbire. Diabetul poate crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni cum ar fi glaucomul sau cataracta.
  • Afectarea auzului: problemele de auz sunt mai frecvente în cazul pacienților cu diabet de tip 2
  • Afectarea pielii: diabetul vă poate face mai susceptibil la probleme la nivelul pielii ca infecțiile fungice sau bacteriene.
  • Boala Alzheimer: diabetul de tip 2 poate crește riscul de a face boala Alzheimer. Încă nu se cunoaște exact conexiunea dintre cele două afecțiuni.