INFORMAȚII GENERALE

   Ce este diabetul de tip 1?

 

Diabetul tip 1, cunoscut și sub numele de diabet insulino-dependent sau diabet juvenil, apare mai des în cazul copiilor și tinerilor, deși poate apărea la orice vârstă.

În cazul acestui tip de diabet, sistemul imun percepe în mod greșit celulele beta din pancreas ca celule străine și le distruge. Din această cauză, diabetul de tip 1 este considerat o boală autoimună.

 

    Ce sunt celulele beta?

 

Celulele beta se află în pancreas și au ca funcție principală formarea, depozitarea și eliberarea de insulină.

 

     Ce este pancreasul?

 

Pancreasul este un organ localizat în abdomen. Acesta face parte din sistemul digestiv și produce enzime și hormoni care ajută la digestia alimentelor. Pancreasul are de asemenea și o funcție endocrină deoarece secretă și doi hormoni antagoniști, insulina (reduce valorile glucozei din sânge) și glucagonul (care este un hormon hiperglicemiant -crește nivelul glicemiei când acesta este prea scăzut).

 

     Ce este insulina?

 

Insulina este un hormon produs de pancreas cu rolul de a controla nivelul de glucoză (zahăr) din sânge.

După masă, nivelul glucozei din sânge crește. În acest moment, pancreasul secretă insulină care este necesarăpentru a ușura pătrunderea glucozei în diferite celule și țesuturi care o vor transforma în energie necesară proceselor care asigură funcționarea organismului. Glucoza este principalul combustibil al organismului.

În cazul pacienților cu diabet, organismul își pierde capacitatea de a transforma  glucoza în energie deoarece prin lipsa insulinei (celulele ce eliberează acest hormon sunt distruse de sistemul imun) glucoza nu mai poate pătrunde în celulă.

Insulinoterapia este termenul medical folosit pentru tratamentul cu insulină.

Insulina este un tratament biologic administrat prin injecție subcutanată.

 

 

 

 

Din ce este produsă insulina pe care o folosim?

 

Mai demult, până în anii ’70, preparatele de insulină erau obținute din pancreas animal – porc sau vită.

Ulterior (anii ‘80) au apărut insulinele umane clasice – aproape identice ca structură cu insulina produsă de pancreasul uman dar cu acțiune puțin diferită.

În ultimii ani au apărut tipuri noi de insulină – analogii  de insulină – fabricate prin tehnologie modernă (biotehnologie). Aceste produse au acțiune foarte apropiată de insulina secretată de pancreasul uman.

În momentul de față folosim pentru tratament insuline umane și analogi de insulină.

Acest tip de tratament nu poate fi administrat pe cale orală, deoarece enzimele din sistemul digestiv o pot distruge.

Există trei feluri de insuline:

1. Insuline bazale (insuline cu durată lungă de acțiune) -  se dau o dată sau de două ori pe zi și au rolul de a menține cât mai constant nivelul glicemiei pe parcursul întregii zile.

2. Insuline rapide sau prandiale (insuline cu durată scurtă de acțiune) - acele tipuri de insulină care scad repede glicemia. Ele se folosesc, în principal, atunci când mâncăm dar şi atunci când, pur şi simplu, dorim să reducem valorile mari ale glicemiei.

3. Insuline premixate – se dau de obicei de două ori pe zi (foarte rar de trei ori), înainte de micul dejun și cină și sunt amestecuri de insuline bazale și rapide în diferite proporții.

 

Ce este glicemia?

 

Glicemia se referă la nivelul de zahăr (glucoză) din sânge. Este foarte important ca pacienții să monitorizeze nivelul glicemiei regulat pentru a preveni complicațiile ce pot apărea în cazul în care glicemia este prea mare sau prea mică. Există mai multe tipuri de aparate pentru a măsura glicemia. Doctorul specialist vă poate sfătui ce tip de aparat este mai bun pentru situația dumneavoastră.

În cazul în  care nivelul de glucoză din sânge este foarte scăzut se numește hipoglicemie iar în cazul în care nivelul de glucoză este crescut se numește hiperglicemie.

 

Ce sunt corpii cetonici?

 

Atunci când corpul nu poate să ardă glucoza din sânge, acesta arde grăsimile, proces în urma căruia apar niște substanțe chimice numite corpi cetonici. Acest lucru se întâmplă atunci când este prea puțină insulină pentru cantitatea de glucoză din sânge. Posibile cauze: infecțiile, stresul, anumite afecțiuni, febra, omiterea sau administrarea unei doze prea mici de insulină, nerespectarea porțiilor de mâncare, depozitarea necorespunzătoare a insulinei.

Fără un tratament corespunzător, nivelul corpilor cetonici crește și poate apărea Cetoacidoza diabetică. Aceasta este o afecțiune serioasă ce necesită internare de urgență.