Complicații

Cetoacidoza diabetică

 

Cetoacidoza diabetică este o complicație gravă a diabetului care apare atunci când se produce un nivel crescut de corpi cetonici în organism.

Dacă vă simțiți rău, sau ați avut recent o boală asociată, febră sau infecție, este bine să vă măsurați nivelul glicemiei mai des sau chiar să achiziționați un chit de testare a corpilor cetonici din urină (acest test se poate face acasă).

Contactați doctorul cât mai curând dacă aveți următoarele simptome:

 • Vomitați și nu tolerați mâncarea sau lichidele
 • Nivelul glicemiei este mare și nu răspunde la tratamentul pe care îl luați în mod normal
 • Nivelul de corpi cetonici din urină este moderat sau ridicat.

În cazul următoarelor simptome, trebuie să chemați imediat salvarea:

 • Nivelul glicemiei este mai mare de 300 miligrame pe decilitru
 • Aveți corpi cetonici în urină și nu puteți contacta doctorul curant pentru a vă sfătui
 • Sete excesivă, urinare frecventă, amețeală, vomă, dureri abdominale, probleme de respirație, respirație cu miros de fructe, confuzie.
 • Atenționare!!  Cetoacidoza diabetică netratată poate fi fatală!

 

Hiperglicemia

 

Este o creștere anormală a nivelului glicemiei caracterizată prin semne și simptome precum accentuarea senzației de sete sau a celei de foame, eliminarea unor cantități mai mari de urină, oboseala, somnolența și tulburări de vedere. Cauzele apariției hiperglicemiei sunt: aport insuficient de insulină, excese alimentare, neglijarea activității fizice sau existența unei boli suprapuse diabetului.

 

Hipoglicemia

 

Este cunoscută ca  “scăderea zahărului din sânge” și apare cel mai frecvent la diabetici, dar și persoanele sănătoase pot suferi (în cazuri rare) crize hipoglicemice.

Se manifestă prin:

 • slăbiciune,
 • senzație de foame,
 • nervozitate,
 • amețeli,
 • transpirații abundente și reci,
 • tremurături,
 • piele palidă sau cenușie,
 • înțepături la mâini și picioare.

La persoanele cu diabet pot apărea și dureri de cap, greață, accelerarea bătăilor inimii, stare de confuzie, pierderea conștiinței, convulsii sau comă.

 

 

 

 

Complicații cutanate

 

Creșterea glicemiei și tulburările circulatorii cutanate duc la apariția ulcerațiilor și infecțiilor, plăgile vindecându-se mai greu. Persoanele cu diabet au risc crescut de a face ulcerații și infecții la nivelul picioarelor și gambelor, leziuni ce se vindecă lent sau deloc și pot duce la amputarea membrelor afectate. Deseori apar la nivel cutanat și infecții fungice și bacteriene cu evoluție mai severă decât în mod normal.

 

Complicații oftalmologice

 

Leziunile vaselor sangvine de la nivelul ochiului (retinopatia diabetică) pot duce la pierderea vederii.

Controlul periodic poate depista modificările retinei în stadii incipiente și tratamentul cu laser poate preveni pierderea vederii. De aceea este indicat ca persoanele cu diabet să efectueze un examen oftalmologic anual pentru depistarea precoce a leziunilor oculare.

 

Nefropatie (afectarea renală)

 

Apar tulburări ale funcției renale ce pot evolua către insuficiența renală care necesită dializă sau transplant.

Cea mai uitlă metodă de depistare este determinarea eliminărilor urinare de proteine. Prima modificare pe care o putem depista este microalbuminoria (eliminari urinare de proteine între 30 și 300 mg/24 ore); în timp se poate ajunge la macroalbuminurie (>300 mg/24 ore).

 

Neuropatia

 

Neuropatia este o complicaţie cronică ce afectează nervii, cel mai frecvent  de la nivelul picioarelor, dar şi din alte teritorii, inclusiv de la nivelul organelor interne. Este cea mai frecventă complicaţie a diabetului.

• Manifestările apar de obicei la ambele picioare

• Primele teritorii afectate sunt cele periferice – descrise ca fiind “în şosetă” sau “în mănuşă”

• Prezenţa neuropatiei determină creşterea riscului apariţiei ulceraţiilor şi a amputaţiilor

 

Complicații psihiatrice

 

Modificările glicemiei au fost recunoscute în tulburările psihotice – mai ales în schizofrenie – încă de la sfârșitul sec. al XIX-lea. E posibil ca această asociere să facă parte din lanțul fiziopatologic al schizofreniei. Legătura subtilă dintre schizofrenie și diabet ar putea fi similară legăturii bine cunoscute dintre dischinezie și schizofrenie. Un număr semnificativ de cazuri, precum și câteva studii epidemiologice retrospective au descris asocieri între tratamentul antipsihotic și debutul sau exacerbarea diabetului. Datele sugerează că antipsihoticele de primă generație se asociază cu o creștere de 2 – 3 ori a prevalenței diabetului la cei tratați. Introducerea  celei de-a doua generații de antipsihotice s-a asociat cu o nouă creștere de cca 10%.